Saturday, November 6, 2010

Najpoznatija svjetska fotografkinja Annie Leibovitz




ANNA-LOU "ANNIE" LEIBOVITZ je američka fotografkinja čiji rad je prepoznatljiv diljem svijeta, a mnoge su njezine fotografije kultne i vječne, poput one s Yoko Ono i Johnom Lennonom fotografiranom na dan Lennonove smrti. Pred objektivom stajale su joj najveće svjetske zvijezde, od glumaca i glumica, manekenki, pjevačica, dizajnera i sl. Zbirku fotografija izložila je u madridskom "FotoEspana" a nazvala ju je "Vida de una fotografa 1990-2005".

Poznata je fotografija Angeline Jolie sa sinom Maddoxom ili, pak, Johnny Depp i njegova bivša djevojka Kate Moss. Johnny Deep joj je inače posebna inspiracija, a mnoge djevojke će se složiti da ih to uopće ne čudi, jer je Johnny pri vrhu ljestvice najseksepilnijih muškaraca na svijetu. Za naslovnicu Vanity Faira fotografirala je i novog američkog predsjednika Baracka Obamu, a nekoliko dana kasnije za naslovnicu Voguea njegovu suprugu i Prvu damu Amerike Michelle Obamu.

Annie je rođena 2. kolovoza 1949. godine kao treće od šestero židovske djece. Njezina joj je bila plesačica a otac pukovnik u američkim zračnim snagama. Kako se otac zbog posla često morao seliti fotografiju je otkrila u vrijeme dok su živjeli na Filipinima. U srednjoj školi zainteresirala se za umjetnost te je počela s pisanjem i sviranjem raznih instrumenata. Kada su se preselili u San Franciso, upisala je studij umjetnosti pri kojem je učila slikati.